Møntrensning
Kan man rense mønter
Når de nye samlere spøger om man kan og må rense mønter kan det ikke siges stærk nok. Lad vær
Netop som ny samler er det fristende hvis man får en ikke så pæn mønt, at ville rense og gøre den pænere.
Lad vær med i begyndelsen at lytte til gode råd om udmærkede rensemetoder.
Navnlig er der 2 slags mønter som aldrig må renses eller gøres noget ved, 1. Ucirkulerede mønter med medaljeglans 2. mønter med patina.
Patina kan på f.eks. sølvmønter være både gyldent og rødligt skær eller kulsort. Sådanne mønter kan opnå overpris. Man skal vænne sig til kun at holde mønterne på kanten eller med bløde handsker og aldrig berøre fladerne, selv fingeraftryk vil give en form for ætsning af den før så pæne overflade.
Når man har samlet mønter et stykke tid har man ofte nogle som forekommer flere gange så kan man begynde at, eksperimentere lidt med slidte og mindre værdifulde eksemplarer inden man går i gang med bedre mønter.
Reparationer: Der er mange ukyndige samlere der er kede af at se på perforeret og kantskadede mønter at de går til guldsmed eller andre for at få udbedret og fjernet loddespor eller øskenspor. Der er også dem, der opforsølver sølvmønter uden at kende konsekvensen, mønten vil herefter være forfalsket og ødelagt og værdiløs. Det er samleren selv der har en værdiløs mønt.
Ligegyldigt hvor godt en reparation er lavet kan den altid spores så den fornuftige samler vil derfor aldrig få lavet sine mønter med huller og kantskader, hvis man erhverver sig en sådan mønt, er det for at glæde sig over den. Der kunne jo forekomme en meget dyr mønt som kan købes billigere og indgå i ens samling.
Om at rense og pleje mønter
Hvordan renser man mønter for snavs, ir og rust.
Hvis man vil være sikker skal man selvfølgelig søge til de professionelle som konservatorer og kemiker .
1 Par grundregler:
Regel nr. 1. Hvis man har sjældne eller dyre mønter, bør man ikke prøve på at rensen dem, med mindre man er helt sikker på, hvad man gør. Husk endelig på at så længe man ikke har renset sådanne mønter, har man heller ikke skadet dem.
Regel nr.2. Man må ikke bruge stive eller hårde børster/skarpe genstande som knive eller lignende. Dette giver ridser og nedsætter møntens værdi drastisk.
Hos mønthandlere kan man købe en væske til møntrensning. Har ikke selv prøvet den, men da væsken har været på markedet både herhjemme og i udlandet i mange år, må den vel have vist sin berettigelse.
Desuden forhandler mønthandlere også den specielle meget bløde børste, som omtales her i artiklen. Med tålmodighed kan man bruge den til at børste ir og rust af kobber – Zink og jernmønter. –der kommer dog fine skurestriber på mønterne, men resultatet bliver i det store hele meget pænt.
Nøjes nu med kun at bruge børsten til forholdsvis almindelige kobber – zink og jernmønter og aldrig på guld eller sølvmønter.
En generel anvisning
Guldmønter (au)kan renses med en blød svamp eller en tot vat, gerne tilsat lidt salmiakspiritus. Guldmønter med jordagtige rester renses ved kogning i fortyndet saltsyre eller sodaopløsning.Pænere Sølvmønter (ag) kan renses med tvekulsurt natron ( kan købes i Matas, der med vand røres op til en grødagtig konsistens. Med dette gnider man forsigtigt mønten, indtil den er ren. Mønten skylles derefter under rindende vand og duppes til sidst stadig forsigtig med et blødt viskestykke eller køkkenrulle.
Almindelige slidte sølvmønter kan vaskes med sæbe og vand tilsat lidt ammoniakvand.
Sølvmønter med ringe indhold af sølv renses i 5% svovlsyre og skylles grundigt i vand.
Sølvmønter med et tjæreagtigt overtæk (de såkaldte brandmønter ) kan fjernes ved at lægge mønterne i petroleum i 2 måneder eller mere, hvis det ikke er nok. Er der ibrændt sand og aske, opheder man mønterne med tørsoda, vasker, hvorpå der udkoges med fortyndt svovlsyre. Ved en tyk skorpe lægges den i koncentreret eddikesyre i en skål og anbringer blanke søm omkring så spidserne berører mønten, den rustaflejring, som herved fremkommer bortvaskes med ammoniakvand.
Rensede sølvmønter kan skærmes mod nye anløb ved at neddyppe i stærk fortyndet zaponlak.Finere kvalitet af Kobber, Bronce og Messingmønter renses ved hjælp af rensebenzin. I andre tilfælde kan man klare sig med affedtning og eventuel børstning med den bløde børste som tidligere omtalt. Man må endelig ikke bruge vand. Hvis det ikke drejer sig om store områder, kan irpletterne på kobber og broncemønter fjernes ved hjælp af et stykke linde trækul, der er spidset til således, at man kun berører det angrebne sted, eller slemmet kridt på et stykke tvistRustne jernmønter kan man gøre pænere ved kogning ca. 40 minutter i 10% nikkelsulfat-opløsning. Herved bliver mønterne sorte,tørres hurtigt og lægges i mineralolie og ved brug af den blide børste og rigelig med olie, bliver resultatet ganske pænt.
En anden måde er at lægge angrebne jernmønter 10-12 minutter i fortyndet saltsyre og derefter skylle grundigt i vand i ca. 15 minutter. Er jernmønterne ikke hårdt angrebet, så prøv først med blød børste.Kobbernikkelmønter, som vore nuværende mønter er lavet af, kan renses med trikloretylen, som er meget farligt at indånde, og nok ikke kan fås i håndkøb. Brug hellere rensebenzin.Alminiumsbronce, som vore tidligere ½, 1 og 2 kroner er lavet af, kan renses ved hjælp af affedtning med rensebenzinZink er et skrækkeligt metal til mønter, som på kort tid bliver angrebet af et hvidt-gråt eller mørkt overtræk. Man kan prøve at gøre mønterne pæne igen ved børstning med en blød fedtfri messingbørste. Man kan også prøve at lægge dem i almindelig husholdningseddike i kortere eller længere tid.
Hvis dette ikke hjælper, må man tage hårdere midler i brug. Mønterne lægges i en opløsning af 4% svovlsyre i ca. 10 - 20 minutter, hvorefter man tager mønterne op og ser, om de er blevet lyse i farven, ellers gentages processen.
før mønterne tørres skal de udvandes grundigt, så alle syrerester er væk. Når mønterne er tørre, tilrådes det at dyppe mønterne i en speciel møntlak, der er både effektiv og uskadelig. Den forhandles også hos mønthandlere.
Når man lægger mønterne i eddike, svovlsyre, petroleum eller andet så læg mønterne enkeltvis, så de ikke berører hinanden, herved kan undgås uens rensning.
Prøv først at eksperimentere med mønter som i ikke regner for noget.